Wykonanie
Szybka bezmięsna
sałatka, idealna do
chlebka,
kiełbaski na ciepło oraz do
mięs z grilla.
0,5 średniego
kalafiora3 - 4 średnie ugotowane
ziemniaki2
pomidory1 średnia fioletowa
cebula3
jaja ugotowane na twardo4 średnie
ogórki kiszone (mogą być również małosolne)pęczek
koperku2 kopiaste łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)
sól,
pieprzKalafiora podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie przez około 6 minut, odcedzić, wystudzić.
Ogórki i
ziemniaki pokroić w kosteczkę.
Jaja,
koperek,
cebulę posiekać.
Pomidory pokroić na mniejsze cząstki (poza sezonem najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę).
Majonez wymieszać z
jogurtem lub
śmietaną, dodać zmiażdżony
czosnek (jeśli ktoś lubi).Warzywa i
jaja wymieszać ze sobą, dodać
sos majonezowy,
sól,
pieprz, wymieszać ponownie, wstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.