Wykonanie
Świetna do drobiu i delikatnych
mięs. Lekka i odświeżająca.
0,5 główki
młodej kapusty1 średnie kwaśne
jabłko0,5 garści
rodzynek1 średnia
marchewkapęczek
dymkisól,
pieprz (sporo
pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego)
sok z cytryny lub
ocet winny do smaku3 łyżki
oleju lub
oliwyKapustę drobno poszatkować, dodać startą na dużych oczkach
marchewkę, posolić, lekko pognieść dłońmi, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie
rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Dymkę drobno posiekać.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszać w misce, dodać
pieprz,
olej lub
oliwę,
ocet winny lub
sok z cytryny do smaku, ewentualnie dosolić, ponownie wymieszać.