Wykonanie
Doskonały sos, pasujący na przykład do drobiu, pyszny również sam w sobie...znalazłam go u
Mariki z blogu "Dzikowiec od kuchni" . Całość obiadu robi się naprawdę szybciutko. Świetnymi dodatkami do niego będą ziemniaczki,
ryż,
makaron lub frytki i orzeźwiająca surówka (u mnie
ogórki,
pomidory,
szczypiorek,
sól i dużo świeżo zmielonego
czarnego pieprzu), pyszny obiad !
3 średnie
filety z kurczakaprzyprawa do kurczakasos:0,5 kg
pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)1 łyżka
masła (opcjonalnie klarowanego)1 duża
cebula100 gramów
śmietankowego sera topionego2,5 szklanki
bulionu drobiowego lub
wody (użyłam po prostu
wody)1/3 szklanki zimnej
wody + 1 płaska łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzFilety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko je rozbijamy, posypujemy
przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zabieramy się za sos.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na
maśle klarowanym, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną
cebulę i smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej.
Potem dolewamy gorący
bulion lub gorącą
wodę, jeśli
wodę jak ja to dodajemy 1/4 łyżeczki
soli i sporo
czarnego pieprzu, zagotowujemy.
Serek kroimy na mniejsze części, wrzucamy do gotującego się sosu i mieszając doprowadzamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Sos gotujemy około 5 minut na malutkim ogniu.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy z
wodą, jednym ruchem wlewamy do garnka i mieszając intensywnie zagotowujemy. Sos ostatecznie doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kurczaka smażymy z obu stron na
oleju.
Mięsko możemy wrzucić do sosu i gotować około 3 minut lub ułożyć na talerzach i polać podgrzanym sosem, wybór należy do Was :)Smacznego :)