ßßß Cookit - przepis na Węgierski kociołek z kurczakiem

Węgierski kociołek z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Syty i szybki pomysł na węgierski obiad. Wędzona papryka oraz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu.
400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml bulionu drobiowego
4 cebule
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 czerwona papryka
4 pieczarki
1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
Sól
Pieprz
Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/07/wegierski-kocioek-z-kurczakiem.html