Wykonanie
No i przekombinowałam wczoraj :-( niestety... może i było ciepło, ale stanie nad
grobami w pantofelkach na szpileczkach okazało się lekką przesadą :-( no cóż, najwyraźniej wiek nie jest wyznacznikiem mądrości ;-) Zaparzyłam
imbir i mam nadzieję wydobrzeć do jutra, bo z rana znów wyjeżdżam na szkolenie.Tymczasem na Mikserze Kulinarnym trwa moja akcja "Zupa na jesień" - uczestników akcji jest coraz więcej i ja postanowiłam coś ciekawego zaproponować :-) Zupa, którą Wam dziś proponuję jest przepyszna i sycąca - idealna na rozgrzewkę w jesienne dni :-) Chociaż prognoza długo terminowa jest dość optymistyczna ;-)SKŁADNIKI600 g
fileta z kurczaka200 g
pieczarek2 duże
cebule3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
śmietany 18%1,4 l
wody70 g
masłasól,
pieprz,
curryPieczarki i
cebule kroimy w plasterki. Połowę
masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy
cebule, solimy i smażymy przez chwilę, aż stanie się pięknie lśniąca; dodajemy
pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż
cebula zmięknie.Fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie bardzo dokładnie obtaczamy w
mące. Rozpuszczamy w garnku drugą połowę
masła, dodajemy
mięso i obsmażamy, a następnie zalewamy
wodą (1,3 l, a 100 ml odlewamy na
potem) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy uduszone
pieczarki z
cebulą, zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) do chwili aż
mięso stanie się miękkie, a
cebula prawie całkiem się rozgotuje. Pozostawione wcześniej 100 ml
wody łączymy ze
śmietaną i
przyprawami, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się zupy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.