Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja w tym tygodniu każdego popołudnia mam piątek... tzn. wydaje mi się, że jest piątek... a dłuży mi się przez to niemiłosiernie :-( dobrze chociaż, że tydzień - w przeciwieństwie do poprzedniego - obfituje w dobre wiadomości :-) mam nadzieję, że ta passa utrzyma się dalej i rok zakończy się lepiej niż to się do niedawna zapowiadało :-) ale nie zapeszajmy... w końcu jeszcze miesiąc do Nowego Roku...A tymczasem dziś propozycja obiadowa :-) szybko i treściwie :-)SKŁADNIKIok. 250 g
fileta z kurczaka10 - 12
pieczarek50 g
masła1 łyżeczka
oleju300 ml
wody3 łyżki gęstej
śmietany 18%2 łyżeczki
mąki pszennejsól,
pieprz,
curryFileta myjemy, usuwamy żyłki i kroimy w cienkie paski.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku rozpuszczamy
masło i dodajemy
olej (dzięki temu
masło nie przypali się). Wkładamy
mięso i przez chwilę obsmażamy, aż wszystkie kawałki
mięsa zbieleją. Następnie dodajemy
pieczarki i całość dusimy mieszając od czasu do czasu, aż całość zmniejszy swą objętość o połowę. Dolewamy
wodę, dodajemy
sól i
curry (nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku, a jedynie nadało wyrazistości) i gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż
mięso będzie miękkie.
Śmietanę mieszamy z
mąką, dodajemy 2 - 3 łyżki gorącego sosu, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, do całości. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy
pieprzem.