Wykonanie
Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące
orzechy. Uszka marzenie!Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych
buraków.
Składniki:Na ciasto:4 szklanki
mąki pszennejSzklanka
wodyDwa
jajka M¼ łyżeczki
soliNa nadzienie:500g
pieczarekDuża
cebulaMasło klarowane do podsmażeniaGarść łuskanych
orzechów włoskichSól,
pieprzSposób przygotowania:Farsz:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z
cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego
masła klarowanego przesmażamy
pieczarki Aż stracą niemal całą
wodę. Doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem. Gdy
pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku.
Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi
orzechami włoskimi.Ciasto: Z
mąki,
wody,
jajek i
soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym
mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.