ßßß



farsz:800 - 850 gramów łopatki wieprzowej lub karczku (można wymieszać z wołowiną gulaszową)1 średnia cebula2 - 3 ząbki czosnku0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)1 puszka pomidorów w zalewie własnej 400 g (w sezonie 4 średnie pomidory)2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki wodysól, pieprzsłodka paprykamieszanka ziół do potraw włoskich (zdjęcie poniżej)12 płatów makaronu do lasagne (u mnie po 4 sztuki w trzech rzędach)sos z ricotty:250 gramów ricotty1 jajo1/3 szklanki zimnego mleka1/5 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuszczypta gałki muszkatałowejdodatkowo:250 gramów mozzarelli (2 standardowe kuleczki)Mięso umyć, osuszyć, zmielić na średnich oczkach, wrzucić do rondla, podlać 3 łyżkami oleju, smażyć do ścięcia wierzchniej warstwy, następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, wymieszać, dodać sól, pieprz, 2 szczypty mieszanki ziół i smażyć do zeszklenia cebuli.Używam tej mieszanki z Kamisu, polecam ją bardzo.
Pieczarki wyszorować, pokroić na mniejsze cząstki, usmażyć na złoto na oleju, dodać do mięsa.
Potem do farszu dodajemy pomidory z puszki lub sparzone i pokrojone świeże pomidory, koncentrat, wodę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego zredukowania sosu. Pod koniec doprawiamy wymienionymi powyżej przyprawami wg smaku.

Ricottę miksujemy z jajkiem, mlekiem i przyprawami (tylko do połączenia składników).
Płaty makaronu gotujemy około 5 - 7 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Potem odsączamy i układamy na płaskiej powierzchni do lekkiego przestudzenia.P.S Uważajmy by przy wyjmowaniu nie poparzyć się i nie "pokaleczyć" płatów.
Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 30x21 cm) smarujemy olejem.Na spód kładziemy płaty makaronu tak, by lekko nachodziły jeden na drugi.Smarujemy dość obficie sosem z ricotty.
Następnie wykładamy 1/3 farszu, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kolejnymi płatami lasagne. Potem znów smarujemy sosem, układamy mięso, przykrywamy trzecią warstwą makaronu, smarujemy ją sosem, na którym wykładamy resztę mięsa.Przełożenie powinno wyglądać tak: makaron, sos, mięso, makaron, sos, mięso, makaron, sos i mięso.


Na wierzch wylewamy resztę sosu, wygładzamy i układamy mozzarellę pokrojoną na około 0,5 cm plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy lasagne i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia wierzchu.Przed podaniem wierzch zapiekanki możemy posypać siekaną zieleniną, np. bazylią, pietruszką, szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami.Smacznego !