Wykonanie
Proste i orzeźwiające ciacho z dużą ilością
ananasów z posmakiem
cytrynowym :)
biszkopt ( należy upiec 2 sztuki):2
jaja2 łyżki
mąki pszennej tortowej ( z małą górką)1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao4 płaskie łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
ananasowy:1 puszka
ananasów1,5 łyżki
cukru pudru ( 1 cała z górką)2 łyżeczki
żelatyny ( z górką)200 - 250 gramów
śmietany kremówki 30%dodatkowo:1
galaretka cytrynowa1 duża
cytrynaewentualnie
sok z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno, dodać
cukier i
cukier z
wanilią, miksować około minuty, następnie dodać
żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka ( u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty
biszkoptowe. Obydwa schłodzić.
Ananasy odsączyć z zalewy ( zalewę zostawić!, u mnie było jej około 3/4 szklanki).6 krążków pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki.5 łyżek zalewy podgrzać mocno, rozpuścić w niej
żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier, zmiksować. Do
żelatyny dodać 2 łyżeczki
śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do
bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone
ananasy, wymieszać.Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu ( ja wsadziłam do zamrażarki na 6 minut), ma
mieć konsystencję ubitej
śmietanki.Pierwszy blat
kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu.
Następnie przykryć drugim blatem
biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio.UWAGA: Jeśli zabrakło Wam zalewy do nasączenia, możecie dodać
soku z cytryny i troszkę dosłodzić.
Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
W tym czasie
galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, ostudzić.
Schłodzić w lodówce do stężenia ( ja znów posłużyłam się zamrażarką i tężała mi 10 minut). Następnie
galaretkę pokroić w kosteczkę.
Pozostałe krążki
ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta.Pokrojoną w kostkę
galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na
owoce.
Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką.