ßßß Cookit - przepis na krupnik

krupnik

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam dzieckiem, nie przepadałam za tą zupą, natomiast teraz uwielbiam...sycąca, lekkostrawna, pełna błonnika. Z wkładką mięsną, koniecznie ! :)
2 średnie filety z kurczaka
3 skrzydełka
2 średnie marchewki
1 por ( biała i twarda część zielonego)
1 duża pietruszka
4 średnie ziemniaki
4 - 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub prawdziwków ( jak 4 to podgrzybki, jak więcej to prawdziwki)
100 gramów kaszy jęczmiennej ( zwykle używam wiejskiej lub średniej)
sól, pieprz ( ziarenka)
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
siekana zielona pietruszka
Mięso myjemy dokładnie, filety kroimy na 3, 4 części, zalewamy około 1,7 - 1,9 litra wody, dodajemy sól ( około 1 płaskiej łyżeczki), zagotowujemy, zbieramy szumy, następnie dodajemy liścia laurowego, ziele, pieprz i grzybki, zmniejszamy gaz, gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 35 minut), następnie wyjemy mięso na talerz.
W czasie gdy gotuje się mięsko kroimy sobie warzywa; ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w małą kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki, natomiast pietruszkę ścieramy na dużych oczkach.
Następnie uzupełniamy wywar gorącą wodą, wsypujemy dobrze przepłukaną na sicie kaszę ( po zagotowaniu kaszy mieszamy parokrotnie), gotujemy około 10 minut, wsypujemy warzywa, gotujemy do miękkości ziemniaków ( często mieszamy), pod koniec dodajemy pokrojone mięso ( skrzydełka obieramy z mięsa), ewentualnie uzupełniamy wywar wrzątkiem i doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną natką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/krupnik.html