Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem, nie przepadałam za tą zupą, natomiast teraz uwielbiam...sycąca, lekkostrawna, pełna błonnika. Z wkładką
mięsną, koniecznie ! :)
2 średnie
filety z kurczaka3 skrzydełka2 średnie
marchewki1
por ( biała i twarda część zielonego)1 duża
pietruszka4 średnie
ziemniaki4 - 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub
prawdziwków ( jak 4 to podgrzybki, jak więcej to
prawdziwki)100 gramów
kaszy jęczmiennej ( zwykle używam wiejskiej lub średniej)
sól,
pieprz ( ziarenka)5 ziarenek
ziela angielskiego1
liść laurowysiekana zielona
pietruszkaMięso myjemy dokładnie, filety kroimy na 3, 4 części, zalewamy około 1,7 - 1,9 litra
wody, dodajemy
sól ( około 1 płaskiej łyżeczki), zagotowujemy, zbieramy szumy, następnie dodajemy
liścia laurowego, ziele,
pieprz i
grzybki, zmniejszamy gaz, gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 35 minut), następnie wyjemy
mięso na talerz.W czasie gdy gotuje się
mięsko kroimy
sobie warzywa;
ziemniaki kroimy w kostkę,
marchewkę w małą kosteczkę,
pora kroimy w cienkie talarki, natomiast
pietruszkę ścieramy na dużych oczkach.
Następnie uzupełniamy
wywar gorącą
wodą, wsypujemy dobrze przepłukaną na sicie
kaszę ( po zagotowaniu
kaszy mieszamy parokrotnie), gotujemy około 10 minut, wsypujemy warzywa, gotujemy do miękkości
ziemniaków ( często mieszamy), pod koniec dodajemy pokrojone
mięso ( skrzydełka obieramy z
mięsa), ewentualnie uzupełniamy
wywar wrzątkiem i doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną
natką.