Wykonanie
Synal męczył mnie od tygodni, bym zrobiła
kurczaka, takiego jak w popularnej fastfoodowej jadłodajni :))Zrobiłam...soczyste
mięsko w pysznej panierce, tak szybko i tak łatwo :)Doskonale będzie pasował do nich ulubiony dip lub można podać je jako składnik kanapki na ciepło.Przepis podpatrzony tutaj, z moimi zmianami.
2 spore
filety z kurczakasólsłodka i
ostra papryka2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku (opcjonalnie)panierka:3 średnie
jaja9 łyżek
mleka2 kopiaste łyżki
mąki kukurydzianej2 kopiaste łyżki
mąki pszennej1/3 łyżeczki suszonego
chili1/3 łyżeczki
słodkiej papryki1/5 łyżeczki
solido obtaczania:3 łyżki
mąki pszennej + 3 łyżki
mąki kukurydzianejdodatkowo:0,6 litra
oleju do głębokiego smażeniaFilety pokroić na mniejsze części, lekko rozbić tłuczkiem, obsypać
przyprawami, włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Składniki panierki dokładnie zmiksować ( efekt końcowy ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe).Kawałki
kurczaka zamaczać w panierce, następnie obtaczać w mieszance mąk (można pomóc sobie widelcem), smażyć na złoto na
oleju, odsączać na ręczniku papierowym.