Wykonanie
Czasem i mnie zdarza się skręcić w kierunku popularnych fast-foodów. No cóż ... nikt nie jest idealny ;) Ale faktem jest, że nie ma nic lepszego niż domowy posiłek. Dlatego czyż nie warto połączyć tych obu rzeczy? Radosne miny domowników, szybko znikające z talerza kawałki
kurczaka, duma z udanego i własnoręcznie wykonanego przysmaku i... o wiele zdrowsze danie, które można dać najmłodszym bez wyrzutów sumienia - czyli same pozytywy, a tak niewielki wysiłek. Zapraszam na wypróbowanie przepisu na kawałki
kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC.
... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... ** przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z
mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również
płatki kukurydziane.Składniki:WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI):1
filet z kurczaka (duży)Panierka:1/3 szklanki
mleka (około 8 1/2 łyżki)2 1/2 łyżki
mąki kukurydzianej2 1/2 łyżki
mąki pszennej3
jajka1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
soliKońcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków
kurczaka):4 łyżki
mąki kukurydzianej4 łyżki
mąki pszennejolej do smażeniaWERSJA PIKANTNA:1/3 łyżeczki
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
soliodrobina
oliwy z oliwek1/3 łyżeczki suszonego
chiliPrzygotowanie:Wersja podstawowa (łagodna):
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy obie
mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki
kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki,
sos czosnkowy lub w
bułce z
sałatą i sos/keczupem.Wersja pikantna:Kawałki
kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i
ostra papryka,
sól i
oliwa z oliwek). Tak przygotowanego
kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy
kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego
chili.Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny
sos czosnkowy).Smacznego