ßßß Cookit - przepis na Kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce

nazwa

Wykonanie

Czasem i mnie zdarza się skręcić w kierunku popularnych fast-foodów. No cóż ... nikt nie jest idealny ;) Ale faktem jest, że nie ma nic lepszego niż domowy posiłek. Dlatego czyż nie warto połączyć tych obu rzeczy? Radosne miny domowników, szybko znikające z talerza kawałki kurczaka, duma z udanego i własnoręcznie wykonanego przysmaku i... o wiele zdrowsze danie, które można dać najmłodszym bez wyrzutów sumienia - czyli same pozytywy, a tak niewielki wysiłek. Zapraszam na wypróbowanie przepisu na kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC.
... chrupkie, złote, przepyszne i domowe ... *
* przepis powstał w wyniku moich małych kulinarnych eksperymentów z mąką kukurydzianą. W początkowych wersjach w panierce były również płatki kukurydziane.
Składniki:
WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI):
1 filet z kurczaka (duży)
Panierka:
1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki)
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
2 1/2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka):
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
WERSJA PIKANTNA:
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
odrobina oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki suszonego chili
Przygotowanie:
Wersja podstawowa (łagodna):
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem.
Wersja pikantna:
Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego chili.
Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny sos czosnkowy).
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Kawalki-kurczaka-w-chrupiacej-zlotej-panierce-ala.html