ßßß
0,5 litra mleka80 gramów masła1 szklanka mąki pszennej (świetnie sprawdzi się orkiszowa)200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkachpęczek szczypiorku4 jajasól, pieprzulubiony sos o zdecydowanym smaku (może też być pikantny ketchup)Mleko zagotowujemy z masłem, następnie jednym ruchem wsypujemy mąkę, nie wyłączając gazu cały czas mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie łatwo odchodzić od ścianek garnka ( u mnie około 8 minut). Masę schładzamy. Jaja ubijamy na pianę, dodajemy do ciasta, wszystko razem dokładnie mieszamy; ma powstać jednolita masa.Następnie wsypujemy ser żółty i posiekany szczypior, mieszamy łyżką.Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem.Rada: aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, maczajmy ją w szklance z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.
