Wykonanie
Bardzo smakował nam ten obiad :). Pomysł zobaczyłam u Helenki z blogu " Moje walijskie pichcenie " i bardzo mi się spodobał. Potrawę podałam z
ryżem i
korniszonami, pyszności :)
3 średnie
filety z kurczaka350 gramów
pieczarek1 strąk
czerwonej papryki1
cebula0,5 litra
bulionu drobiowegoprzyprawa do kurczakasól,
pieprz,
ziele angielskieliść laurowy3 - 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej
śmietanki 18%siekany
koperek do posypania przed podaniem
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy
przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz pokrojoną w kostkę
paprykę. Następnie dodajemy
mięso, całość podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 5 - 7 minut, ciągle mieszając. Kiedy
mięso lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy
bulionem, dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie
mięso powinno już być miękkie, a
bulion w większości odparowany (ja zrobiłam więcej sosu). Dodajemy wtedy
śmietankę, mieszamy, posypujemy
koperkiem.Sos możemy zagęścić
mąką (rozmieszaną w
śmietanie).