ßßß Cookit - przepis na kurczak z pieczarkami i papryką w sosie śmietanowym

kurczak z pieczarkami i papryką w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo smakował nam ten obiad :). Pomysł zobaczyłam u Helenki z blogu " Moje walijskie pichcenie " i bardzo mi się spodobał. Potrawę podałam z ryżem i korniszonami, pyszności :)
3 średnie filety z kurczaka
350 gramów pieczarek
1 strąk czerwonej papryki
1 cebula
0,5 litra bulionu drobiowego
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, ziele angielskie
liść laurowy
3 - 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietanki 18%
siekany koperek do posypania przed podaniem
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 5 - 7 minut, ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany (ja zrobiłam więcej sosu). Dodajemy wtedy śmietankę, mieszamy, posypujemy koperkiem.
Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/06/kurczak-z-pieczarkami-i-papryka-w-sosie.html