Wykonanie
Że
kurczaka lubimy to każdy z nas wie... W każdej postaci, w
sałatce, na kanapce, smażony, grillowany, panierowany. Tym razem był w sosie
śmietankowym, z puree z
ziemniaków i surówki z
marchewki,
jabłka i
ananasa . Pychotka.
- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 2 łyżki
oliwy-
sól,
pieprz,
papryka czerwona (słodka)-
liść laurowy,
ziele angielski,
pieprz ziarnisty- pół kubka
śmietany- 2 łyżki
mąki-
pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, oprószyć
solą,
pieprzem i
papryką słodką- patelnie rozgrzać z dwoma łyżkami
oliwy, usmażyć z dwóch stron
piersi z kurczaka- podlać ciepłą
wodą (ok 1,5 szklanki), dodać
pieprz ziarnisty,
liść laurowy i
ziele angielskie- dusić ok 30 min (jeżeli trzeba podlewać
wodą)- po tym czasie wyciągnąć na talerzyk
pierś z urczaka-
śmietanę rozmieszać z odrobiną
wody, dodać
mąkę - całość wymieszać- powoli wlewać na patelnię, całość rozprowadzić, aby nie powstały grudki- dodać
piersi z kurczaka, całość podgrzać
Podawać ciepłe z ziemniaczkami i surówką.Smacznego.