Wykonanie
Orzeźwiający, mocno
jagodowy sernik, który zawsze się uda, bardzo polecam :)W wersji bez pieczenia możemy wykonać go na okrągłych biszkoptach.
spód:120 gramów kruchych
ciasteczek typu petitki90 gramów stopionego
masła2 łyżki ( z małą górką) ciemnego
kakao (użyłam
kakao naturalne Skworcu)masa serowa:1 kg
sera z wiaderka350 gramów leśnych
jagód (odradzam
borówki amerykańskie)4 kopiaste łyżki
cukru pudru2 kopiaste łyżeczki
cukru waniliowego200 gramów
śmietany kremówki 30%3 płaskie łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej
wodymus
jagodowy:300 gramów
jagód1
galaretka o smaku
leśnych owoców150 ml gorącej
wodyTwaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać
kakao, przemieszać, następnie wlać schłodzone
masło, połączyć wszystko razem.Tortownicę o średnicy 22 lub 14 cm wyłożyć masą
ciasteczkową, lekko ugnieść. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozprowadzamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.350 gramów
jagód miksujemy do uzyskania musu.Do wysokiej miski przekładamy
twaróg, wlewamy do niego
śmietankę kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy oba
cukry i
jagody, mieszamy wszystko razem. Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do miski z
twarogiem i miksujemy na najszybszych obrotach. Masę przekładamy na
kakaowy spód, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.Pozostałe
jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy
wodę, zagotowujemy, następnie wyłączamy palnik, wsypujemy
galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej.
Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.Przed podaniem dekorujemy dowolnie.