Wykonanie
W niedzielny poranek wybraliśmy się z mężem na
jagody. Wróciliśmy z pełnymi 4 litrami
owoców. Zamarzył mi się sernik na zimno i jeszcze kilka innych pyszności... Uwielbiam kolorowe dania i desery, ale ten fioletowy odcień powalił mnie na kolana :) Sernik nie wymaga pieczenia, jest przepyszny w smaku, delikatny i mocno
jagodowy - idealny deser na lato:) Wierzę, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam!
Składniki:Spód:250 g
kakaowych markizów80 g stopionego
masłaSernik:1 litr
jagód1 kg
sera twarogowego na sernik (z wiaderka)200 ml
śmietany 30%7 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki esencji waniliowej3 łyżki
żelatyny1/3 gorącej
wodyDodatkowo:200 ml
śmietany kremówkiświeże listki
miętySpód:
Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione
masło i zagnieść.
Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.Sernik:
Ser wymieszać ze
śmietaną, dodać
cukier puder i esencję
waniliową. Zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra
jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione
jagody wraz z
sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną
żelatynę. Masę
serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi
jagodami oraz świeżymi listkami
mięty. Smacznego!