Wykonanie
Sernik na zimno na bazie
sera twarogowego. Bardzo
jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :)
Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :)
Składniki:Spód:120 g
ciasteczek ( ja wzięłam
ciasteczka pełnoziarniste)90 g
masła2 łyżki ciemnego
kakaoMasa jagodowa serowa:1 kg
sera z wiaderka350 g
jagód4 łyżki
cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej
cukru )
cukier waniliowy 16 g200 ml
śmietanki kremówki 30 %3 płaskie łyżki
żelatyny1/3 szkl. gorącej
wodyGlazura jagodowa:300 g
jagódgalaretka o smaku
owoców leśnych150 ml gorącej
wodySposób przygotowania:Spód:
Ciasteczka rozgnieść na dość małą miazgę.
Masło rozpuścić i ostudzić.Wlać
masło do zmiażdżonych
ciastek i wszystko razem połączyć ze sobą.Tak przygotowaną masę
ciasteczkową, rozkładamy w tortownicy o średnicy 23 cm tak aby pokryła cały spód foremki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C na ok. 10 minut.Spód studzimy.Masa jagodowa serowa:350 g
jagód , ucieramy blenderem na mus .
Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż
żelatyna się rozpuści.
Ser łączymy z płynną
śmietanką , dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy , mus
jagodowy .Gdy
żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną
żelatynę z
serem do wcześniej połączonych składników.Wylewamy na ostudzony spód
ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.Glazura jagodowa:Pozostałe 300 g
jagód miksujemy na mus.Wlewamy do garnka , dolewamy gorącej
wody i czekamy aż się zagotuje.Odstawiamy z ognia i wsypujemy do całości
galaretką i dokładnie mieszamy.Tak powstałą glazurę , wylewamy na stężały sernik
jagodowy.Smacznego