Wykonanie
U Ewci zauroczył mnie taki
jagodowy sernik na zimno . Musiałam zrobić jak tylko zdobędę
jagody, troszkę zrobiłam po swojemu bo akurat padła bateria w wadze :) i musiałam operować szklanką. Ale serniczek jest superaśny.
Składniki:
Biszkopt:3
jajka5 płaskie łyżki
cukru4 płaskie łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
sera z wiaderka1,5 szklanki
jagód4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego250 ml.
śmietany kremówki 30%2 łyżki
żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej
wodyMus
jagodowy:1,5 szklanki
jagód1
galaretka o smaku
leśnych owoców150 ml gorącej
wodyNa
biszkopt, ubijamy
białka z
cukrem na sztywno, dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm. ). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, ucieramy blenderem
jagody. Do
sera dodajemy
cukry oraz
śmietankę, miksujemy. Następnie dodajemy
jagody, mieszamy, oraz wlewamy cienkim strumieniem letnią
żelatynę ciągle miksujemy. Na wystudzony
biszkopt wykładamy masę
serową, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.Pozostałe
jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy
wodę, gotujemy chwilkę, następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy
galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej.
Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.Możemy udekorować według uznania.SMACZNEGO