Wykonanie
Te naleśniki posmakują wszystkim, poważnie, nawet osobom, które nie lubią
porów, przepyszne !! Z porcji wychodzi około 7 sztuk (tylko), bierzcie to pod uwagę ;-)
ciasto:0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody1
jajo1 szklanka
mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej0,5 szklanki
mąki pszennej2 szczypty
soliszczypta
pieprzufarsz:2 duże
pory300 gramów
szynki wieprzowej gotowanej lub konserwowej0,5 szklanki
śmietanki 18% UHT
sól,
pieprz do smakuszczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)1/5 łyżeczki
soku z cytryny3 płaskie łyżki drobno startego pikantnego
żółtego seradodatkowo na wierzch:70 gramów startego na dużych oczkach pikantnego
sera żółtegoSkładniki na ciasto zmiksować razem, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki, ułożyć na talerzyku, przykryć folią aluminiową.
Pory (optymalnie tylko biała część), przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić na talarki, przesmażyć na klarowanym
maśle przez około 5 minut, następnie zalać
śmietanką, dodać
przyprawy,
sok z cytryny i dusić do odparowania
śmietanki.
Pory schłodzić.
Szynkę pokroić na cienkie paseczki, wmieszać do warzyw.Każdy naleśnik smarować farszem, posypać drobno
startym serem, zawinąć w rulonik.
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie
masłem klarowanym, poukładać naleśniki, posypać grubo
startym serem, zapiec w 200 stopniach (funkcja góra - dół) do rozpuszczenia
sera.