Wykonanie
Rzadko robię naleśniki "na słono ", ale chyba
będę musiała to zmienić, bo okazuje się, że z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z
porami są bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książeczki H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety". Co prawda ciasto na naleśniki zrobiłam na swój, wypróbowany sposób, ale podam tutaj oryginał zamieszczony w książeczce.
Ciasto:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki gryczanej1
jajo1 szklanka
mleka1 szklanka
wodysól i
pieprzolej lub
margaryna do smażeniaFarsz:2 duże
pory(tylko biała część)100 g
chudej szynki2 łyżki
margaryny1/2 szklanki
śmietankisok z cytrynysól, mielony
pieprz, starta
gałka muszkatołowa100 g
startego sera grojer(pewnie chodzi o gruyere ale może być jakikolwiek
żółty ser)2 łyżki
margarynyDo przesianej
mąki wbijamy
jajo, mieszamy, wlewamy
wodę i
mleko, dodajemy
sól i szczyptę
pieprzu i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1-1,5 godz. pod przykryciem. Smażymy cienkie naleśniki, przedtem dokładnie mieszając ciasto. Możemy oczywiście zrobić wg własnego przepisu.Starannie umyte
pory kroimy na cienkie półplasterki. W rondlu stapiamy
margarynę, wrzucamy
pory, chwilę smażymy mieszając, dodajemy
sól,
pieprz, gałkę i
sok z cytyrny. Mieszamy i dusimy kilkanaście minut, pod koniec duszanie wlewamy
śmietankę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pokrojoną w cienkie paseczki
szynką. Każdy naleśnik smarujemy warstwą
porów, posypujemy
startym serem, zwijamy w rulonik. Zaroodporny półmisek grubo smarujemy
margaryną, ciasno układamy naleśniki, posypujemy pozostałym
serem i grudkami
margaryny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.