ßßß Cookit - przepis na Naleśniki angielskie z porami

Naleśniki angielskie z porami

nazwa

Wykonanie

Rzadko robię naleśniki "na słono ", ale chyba będę musiała to zmienić, bo okazuje się, że z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z porami są bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książeczki H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety". Co prawda ciasto na naleśniki zrobiłam na swój, wypróbowany sposób, ale podam tutaj oryginał zamieszczony w książeczce.
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 jajo
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
sól i pieprz
olej lub margaryna do smażenia
Farsz:
2 duże pory(tylko biała część)
100 g chudej szynki
2 łyżki margaryny
1/2 szklanki śmietanki
sok z cytryny
sól, mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa
100 g startego sera grojer(pewnie chodzi o gruyere ale może być jakikolwiek żółty ser)
2 łyżki margaryny
Do przesianej mąki wbijamy jajo, mieszamy, wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1-1,5 godz. pod przykryciem. Smażymy cienkie naleśniki, przedtem dokładnie mieszając ciasto. Możemy oczywiście zrobić wg własnego przepisu.
Starannie umyte pory kroimy na cienkie półplasterki. W rondlu stapiamy margarynę, wrzucamy pory, chwilę smażymy mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę i sok z cytyrny. Mieszamy i dusimy kilkanaście minut, pod koniec duszanie wlewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pokrojoną w cienkie paseczki szynką. Każdy naleśnik smarujemy warstwą porów, posypujemy startym serem, zwijamy w rulonik. Zaroodporny półmisek grubo smarujemy margaryną, ciasno układamy naleśniki, posypujemy pozostałym serem i grudkami margaryny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/nalesniki-angielskie-z-porami.html