ßßß
600 gramów chudej wieprzowiny ( u mnie szynka)450 gramów mieszanki meksykańskiej mrożonej (polecam z Hortexu)sól ( niewiele ze względu na boczek), pieprzostra i słodka papryka wg upodobańziele angielskie ( około 5 ziarenek)100 gramów wędzonego boczkuliść laurowy2 średnie cebule1 zmiażdżony ząbek czosnkuSzynkę umyć, wysuszyć, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na złoto na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem, zalać około 1,2 litra wody (ma przykryć mięso), wrzucić przyprawy, gotować pod przykryciem około 40 minut.Warzywa wrzucić na patelnię, podlać około 3 łyżkami oleju, smażyć około 10 minut, wrzucić do mięsa ( w połowie gotowania). W razie potrzeby uzupełniać sos dolewając wrzącej wody.Na tym samym tłuszczu wytopić boczek pokrojony w kosteczkę, a następnie wrzucić go do sosu.Całość gotować razem około 20 minut. Sos można zagęścić mąką z wodą ( około 1 łyżki na ¼ szklanki wody).Podawać na przykład z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.