ßßß
Składniki na 4 porcje:50 dag mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)1 puszka pomidorów całych bez skórki w zalewie pomidorowej1 łyżka stołowa kaparów (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku1 cebula średniej wielkości2-3 łyżki posiekanych ziół: liści bazylii, rozmarynu, majeranku, estragonu, tymianku, natki pietruszki (jeśli zastępujemy suszonymi ziołami może to być 1 łyżka stołowa)20 dag czarnych oliwek bez pestek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz do smaku3 łyżki stołowe oleju roślinnegomakaron (ja użyłam fettucine z dodatkiem barwnika z ośmiornicy)Sposób przygotowania:Oliwki pokroić każdą na 4 części.Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać posiekany czosnek i cebulę, podsmażyć. Następnie dodać pomidory, kapary, liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego, smażyć całość ok. 7 minut. Na sam koniec dodać oliwki i zioła. Dusić jeszcze przez 10-15 minut, doprawić solą pieprzem do smaku.Podawać z makaronem, pieczywem bądź ryżem.