ßßß Cookit - przepis na tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Coś na szybko, a smak...poezja !
1 standardowe opakowanie ciasta francuskiego
masa serowa:
0,5 kg zmielonego twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)
3 jaja
0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4 szklanki)
1,5 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
około 0,5 puszki brzoskwiń
Twaróg ucieramy sobie z cukrami, jajami, mąką lub budyniem i masłem.
Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie).
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki.
Masę serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy owoce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 25 - 30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).
Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie, zajadamy :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/tarta-z-serem-i-brzoskwiniami-na.html