Wykonanie
Serniki to coś, co lubimy najbardziej! :-)Dzisiaj sernik -
tarta na cieście francuskim ze świeżymi
brzoskwiniami(poza sezonem z powodzeniem można użyć
owoców z puszki - już próbowałam ;-) )Ciasto jest pyszne i przede wszystkim bardzo szybko się je robi.Z całego
serca polecam! :-)
Potrzebujemy:opakowanie
ciasta francuskiego1/2 kg mielonego
twarogu (może być również wiaderkowy - ja użyłam zwykłej kostki twarogowej)3
jajka1/2 szklanki
cukrumałe opakowanie
cukru waniliowego2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej40 g
masła2
brzoskwinie (ewentualnie ok. połowy puszki)Krok po kroku:Rozgrzewamy piekarnik do 200° C.Formę do tarty wykładamy
ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem.
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki (W przypadku
owoców z puszki - odsączamy je z zalewy i kroimy w półplasterki).
Masło stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Twaróg miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
jajka i nadal miksujemy.Dodajemy przesianą
mąkę i ostudzone
masło. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.Masę
serową wykładamy na tartę i wyrównujemy wierzch.Układamy
brzoskwinie na
masie serowej.Pieczemy przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta upieką się na złoty kolor.Smacznego! :-)