ßßß
0,5 kg mąki pszennej3 łyżki oleju200 ml ciepłego mleka25 gramów drożdży2 łyżki cukru0,5 łyżeczki soli1 jajo4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalikówgarść sezamu lub maku do posypaniaW ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut "do ruszenia".Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto.Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut).Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
I teraz część najtrudniejsza, bo trzeba robić ją "z czuciem".Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć.Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.