Wykonanie
Dzień dobry!Przygotowywanie śniadania dla drugiej połówki jest niewątpliwie wielką przyjemnością. A kiedy ta druga połówka jeszcze śpi i budzisz ją zapachem świeżo zaparzonej
kawy i aromatycznego,
drożdżowego wypieku, to tym bardziej raduje się
serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować
rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane
rogale posypane
makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko
sezam,
mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie
rogale można posypać gruboziarnistym
cukrem lub
solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję).
Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym
masłem i domową
konfiturą smakują wybornie!Składniki:600 g
mąki pszennej2
jajka250 ml letniego
mleka70 g roztopionego
masła1 łyżka
oleju2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli10 g suchych
drożdżydodatkowo 1 jajko+1 łyżka
mleka,
sezam lub
makWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie
ciasto drożdżowe (z suchych
drożdży nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu). Możemy wspomóc się robotem kuchennym lub maszyną do pieczenia
chleba. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie lekko je zagniatamy, dzielimy na 2 równe części, każdą wałkujemy na dość spory okrąg i tniemy na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiej części, do wąskiej i formujemy rogalik. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka i posypujemy
makiem lub
sezamem. Pieczemy w 180 st. około 20 minut, dopiekamy z wierzchu aby
rogale były rumiane.
Rogaliki podajemy z
masłem i ulubioną
konfiturą.Smacznego!