ßßß
Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Składniki:600 g mąki pszennej2 jajka250 ml letniego mleka70 g roztopionego masła1 łyżka oleju2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli10 g suchych drożdżydodatkowo 1 jajko+1 łyżka mleka, sezam lub makWykonanie:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto drożdżowe (z suchych drożdży nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu). Możemy wspomóc się robotem kuchennym lub maszyną do pieczenia chleba. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie lekko je zagniatamy, dzielimy na 2 równe części, każdą wałkujemy na dość spory okrąg i tniemy na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiej części, do wąskiej i formujemy rogalik. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st. około 20 minut, dopiekamy z wierzchu aby rogale były rumiane.
Rogaliki podajemy z masłem i ulubioną konfiturą.Smacznego!