ßßß Cookit - przepis na Maślane rogale śniadaniowe

Maślane rogale śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Przygotowywanie śniadania dla drugiej połówki jest niewątpliwie wielką przyjemnością. A kiedy ta druga połówka jeszcze śpi i budzisz ją zapachem świeżo zaparzonej kawy i aromatycznego, drożdżowego wypieku, to tym bardziej raduje się serce. Warto czasem przystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję).
Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml letniego mleka
70 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
dodatkowo 1 jajko+1 łyżka mleka, sezam lub mak
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto drożdżowe (z suchych drożdży nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu). Możemy wspomóc się robotem kuchennym lub maszyną do pieczenia chleba. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie lekko je zagniatamy, dzielimy na 2 równe części, każdą wałkujemy na dość spory okrąg i tniemy na 8 trójkątów (jak pizzę). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiej części, do wąskiej i formujemy rogalik. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdy rogalik smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st. około 20 minut, dopiekamy z wierzchu aby rogale były rumiane.
Rogaliki podajemy z masłem i ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/01/maslane-rogale-sniadaniowe.html