ßßß

Składniki na 12 dużych bułeczek:500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli7 g drożdży suchych200 g jogurtu naturalnego lub greckiego120 ml mleka1 jajko60 g masłaDodatkowo: 1 jajko do posmarowania,sezam,makWykonanie:Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut. Studzić na kratce.