Wykonanie
Przepyszne bułeczki na niedzielne śniadanie będą mięciutkie nawet na drugi dzień. najlepsze jakie do tej
pory jadłam. Znaleziony na jakimś blogu z góry przepraszam ale nie pamiętam na jakim!
Składniki na 12 dużych bułeczek:500 g
mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli7 g
drożdży suchych200 g
jogurtu naturalnego lub greckiego120 ml
mleka1
jajko60 g
masłaDodatkowo: 1
jajko do posmarowania,
sezam,
makWykonanie:Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej
mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut. Studzić na kratce.