Wykonanie
Zobaczyłam je na blogu Babci Ewy i wiedziałam, że zrobienie ich jest tylko kwestią czasu. Delikatne wytrawne rogaliki, które będą idealną przekąską do
piwka, ale również sprawdzą się doskonale jako np drugie śniadanko. Można je zrobić również z
mąki pełnoziarnistej. Przepis na 24 sztuki.A książkę Ewy Stachniak o carycy Katarzynie polecam gorąco wszystkim ! :)
0,5 kg
mąki pszennej lub pełnoziarnistej0,5 łyżeczki
soli (jeśli dacie 0,5 będą takie neutralne, jeśli dacie 1 całą będą bardziej słone)1 łyżeczka
cukru50 gramów stopionego, schłodzonego
masła lub 50 g
oleju300 ml ciepłego
mleka20 gramów
drożdży świeżych lub 1 kopiasta łyżeczka
drożdży suchychdo posypania:
mak,
kminek,
sól morska,
sezam (do wyboru)1 rozkłócone
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowaniaW ciepłym
mleku rozprowadzamy 1 łyżeczkę
cukru,
drożdże i 1 łyżeczkę
mąki, mieszamy, odstawiamy do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, tłuszcz, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 45 minut).Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części.Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy około 23 cm, dzielimy go na 8 równych trójkątów, każdy zwijamy tworząc rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem). To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.Kiedy nasze rogaliki już nieco się "napuszą" smarujemy je
jajkiem rozkłóconym z
mlekiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami lub
solą.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.