ßßß Cookit - przepis na ciasteczka bezowe z orzechami

ciasteczka bezowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Leciuteńkie, pełne orzechów ciasteczka są świetnym sposobem na zużycie pozostałych białek po jakimś cieście.
2 białka
200 gramów posiekanych drobno orzechów (ja miałam mieszankę orzechów arachidowych i nerkowców w miodzie)
250 gramów brązowego cukru (może tez być biały)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z cukrem i solą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier z mąką i solą, delikatnie, ale dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy orzechy i mieszamy, by "rozeszły" się po całości masy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta z ilości 1 łyżeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Uwaga: ciasteczka odklejajmy z papieru dopiero wtedy, gdy ciasteczka lekko przestygną.
Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-bezowe-z-orzechami.html