Wykonanie
Lista składników4
białka 1 szklanka
cukru 1 łyżka
brązowego cukru 1/2 łyżeczki
octu 100 g
orzechówSłodkościTaką
bezę można zawsze
mieć upieczoną i scjowaną na póżniej. Przyda się gdy pojawi się niespodziewany gość lub jak będziecie
mieli ochotę na coś słodkiego. Jest bardzo dobra polecam.
Na zdjęciu jest deser w którym wykorzystałam te
bezy.Przygotowanie
bezy – taką
bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej.
Białka ubić na sztywną pianę. Musi być tak sztywna że jak wyciągnięcie mieszadła od miksera to powinny zostać
białka w tym samym połoźeniu jak je zostawiliśmy.
Orzechy zmiksować, część zostawić i zmielić już nie tak drobno. Do ubitych
białek powoli wsypywać
cukier, ciągle mieszając.Dodać
ocet. Po dodaniu całego
cukru jeszcze chwilkę mieszać. Teraz powoli wsypywać zmielone
orzechy. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę
bezową. Fromować
bezę jak chcecie. Mogą być małe
beziki lub płyta, którą
potem można pokroić na małe kwadraty.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec 1 godzinę i 20 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!!Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć
bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną
bezę.Polecam
beza jest pyszna.RADA – chcąc
mieć 100% pewności że
beza jest gotowa trzeba sprawdzić w ten sposób – powdażając
bezę nożem musi lekko odejść od papieru. Spód musi być twardy. Jak jest dułklejący to znaczy że nie jest jeszcze dotowa
beza.
Wykonanie
bezy w thermomix– do naczynia miksującego wrzucić 3/4 ilości
orzechów, zmielić je na drobną masę ale nie na puch, obroty 6; czas 5 sekund, ale radzę sprawdzać. Czas zależy jak duże są
orzechy, dlatego czasami trzeba dłużej mielić– wyjąć
orzechy z naczynia i włożyć pozostałe, zmiksować obroty 5, czas 3 sekundy, znowu sprawdzić. Ta porcja nie ma być mocno zmielona.– wyjąć
orzechy i włożyć do osobnej miseczki. Wytrzeć dokładnie naczynie– do naczynia dodać
białka i ubijać, obroty 3,5 czas 4 minuty– ubijać obroty 3,5 i powoli dodawać
cukier, na koniec
ocet-dodać
orzechy i wymieszać już tylko kołpystką-reszta jak wyżejPolecam