Wykonanie
Lista składników[n]
Beza 4
białka 1 szklanka
cukru 1 łyżka
cukru brązowego 1/2 łyżeczki
octu 100 g
orzechów [n] Masa śmietanowa 300 g
śmietany kremówki 100 ml
ajerkoniaku 1 śmietanfix [n] Dodatkowo
orzechy do posypaniaZrobiłam ten deser na wieczór walentynkowy. Zawsze miło jak można spędzić czas we dwoje. W taki dzień to nawet jak nasi panowie nie lubią takich świąt to czasami muszą polubić 😉
Samo przygotowanie deseru jest bardzo szybkie pod warunkiem że baza będzie zrobiona wcześniej.Przygotowanie
bezy – taką
bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej.
Białka ubić na sztywną pianę. Muszli być tak sztywna że jak wyciągnięcie nóżki od miksera to pozostaną
białka w tym samym połoźeniu jak je zostawiliśmy.
Orzechy zmiksować, część zostawić trochę mniej zmiksowanych. Do ubitych
białek powoli wsypywać
cukier, ciągle mieszając. Po dodaniu całego
cukru jeszcze chwilkę mieszać. Wlać
ocet. Teraz powoli wsypywać zmielone
orzechy i część tych mniej zmielonych. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę
bezową. Lekko ją wyrównać, ale nie trzeba. Uformować prostokąt. Można jeszcze dodatkowo posypać
orzechami.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec 1 godzinę i 10 minut. Jeśli
beza będzie niedopieczone kilka minut pieczenia dodać. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!!Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć
bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną
bezę.
Bezę pokroić w mniejsze kawałki.Przygotowanie
śmietany –
śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać
śmietan fix, wymieszać. Wlać
ajerkoniak i delikatnie połączyć z masą
śmietanową.Do pucharków włożyć masę
ajerkoniakową, pokruszoną masę
bezową. Znowu trochę masy, na to włożyć gałkę
lodów.
Lody dowolne, idealne
czekoladowe lub
kawowe. Ja mam
waniliowe, ponieważ nie lubię
kakaowych, ale wiem że idealnie się zgrywają z
bezą orzechową. Na górę położyć
kawłki bezy, obsypać
orzechami i gotowe. Można jeszcze dodatkowo polać
ajerkoniakiem.Pyszny, słodki deser. Polecam