Wykonanie
Nie pamiętam nawet skąd się wzięły, ale miałam w zamrażarce
białka jaj, które zostały po jakimś wypieku. Uznałam, że najwyższy czas się ich pozbyć, a akurat miałam też mielone
orzechy laskowe.Wcześniej piekłam takie
ciastka z dodatkiem
migdałów i były bardzo smaczne, więc postanowiłam upiec laskową wersję.Proporcje wymyśliłam sama, bo nie miałam dostępu do Internetu, ale to nie problem, bo wyszły idealne!Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś słodkiego, lekkiego i niewymagającego dużego nakładu pracy i długiego zmywania.Wystarczą trzy składniki, jedna miska, mikser do ubijania piany i blaszka wyłożona papierem.Co więcej nawet najbardziej początkujący cukiernik sobie z nimi poradzi!A na dodatek są pyszne, lekko ciągnące i mają chrupiącą skorupkę... Mmm...Naprawdę jeszcze kogoś muszę namawiać? ;)„Beziki”
orzechoweSkładniki:3
białka200g mielonych
orzechów laskowych150g
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając
cukier.Dodajemy
orzechy i delikatnie mieszamy.Wilgotnymi rękami formujemy
beziki i układamy je na blasze wyłożonej papierem.Pieczemy w piecu nagrzanym do 160 stopni przez ok 35 minut.Czas pieczenia zależy od rozmiaru bezików. Warto co jakiś czas sprawdzić czy mają sztywną skorupkę, bo wtedy są gotowe.Smacznego!