Wykonanie
Hazelnut meringue cookies - scroll down for EnglishBogate w
orzechy i przyjemnie karmelowe, delikatnie ciągnące się. Niby lekkie, ale pełne
słodyczy - nie da się ich zjeść zbyt wiele. Świetne do kubka
kawy czy
herbaty. To jeszcze nie koniec ich zalet! Są łatwe w przygotowaniu i szybko się pieką. W oryginalnym przepisie widnieją jako "
ciasteczka kalifornijskie", ale właściwie to nie wiadomo dlaczego. Zresztą, nie ważne jak nazwane - po prostu warto spróbować!
Składniki (ok. 25-30 sztuk)250 g
brązowego cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szczypta
soli2
białka200 g drobno posiekanych
orzechów (np. laskowych)Przygotowanie:
Cukier wymieszaj z
mąką ziemniaczaną i
solą.
Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą dużej łyżki delikatnie połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj
orzechy i ostrożnie wymieszaj. Łyżeczką wykładaj porcje ciasta (zachowaj odstępy) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Dobrze wystudź, a następnie zdejmij z blachy.
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, o ile nie zostaną od razu zjedzone!
Crispy fudgy hazelnut meringue cookiesIngredients (makes about 25-30 cookies):250 g brown sugar1 tablespoon potato starchpinch of salt2 egg whites200 g finely chopped hazelnuts (or other nuts if you prefer such as walnuts, almonds, pecan etc.)Preparation:Mix sugar with potato starch and slat.
Whisk egg whites until stiff. Using a big spoon /gently mix egg whites with other ingredients Fold in chopped hazelnuts. Dot heaped dessertspoonfuls of the mixture on to two baking sheets lined with baking parchment leaving some space in between. Bake in an oven preheated to 150 C for about 15-20 minutes until cookies are pale golden brown. remove from the oven and leave on the baking sheets to cool. completely. Remove from baking sheets and
serve!