Wykonanie
Pyszne pełnowartościowe domowe batoniki :)
200 gramów
płatków owsianych górskich40 gramów
otrębów (dałam pszenne)90 gramów
migdałów100 gramów
słonecznika130 gramów
suszonej żurawiny (dałam 90 g
żurawiny i 40 g
suszonych moreli)2 łyżki
wiórków kokosowych60 gramów
masła150 gramów
miodu100 gramów
brązowego cukru2 szczypty
soliBlachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nią
otręby i
płatki owsiane, podsuszyć je przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni,
migdały pokroić na plasterki i również podprażyć w ten sam sposób.
Morele pokroić na mniejsze kawałki.
Morele,
żurawinę,
płatki, wiórki,
migdały,
słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.
Masło roztopić w dużym rondlu, dolać
miód i wsypać
cukier,
sól, smażyć wszystko przez minutkę do rozpuszczenia
cukru. Do rondla wsypać
bakalie i dokładnie wszystko wymieszać, by
syrop pokrył wszystkie
bakalie.Blachę o wymiarach 24x28 cm lub blachę kwadratową o
boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć gorąca masę, rozprowadzić łyżką, poczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką (uważajcie, by się nie poparzyć !)
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i przypiekać dopóki masa się nie zezłoci ( u mnie około 22 minuty).Kroić po ostudzeniu.