Wykonanie
Składniki:150g
otrębów owsianych200g
płatków owsianych100g
słonecznika100g
moreli suszonych100g
rodzynek100g wiórek
kokosowych100g
żurawiny suszonej0,5 szklanki
miodu3/4 szklanki
cukru4 łyżki
masłakilka kropel
aromatu waniliowegoniecałe pół łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Morele kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski razem z
rodzynkami i
żurawiną.
Płatki,
otręby,
słonecznik i wiórki prażymy na suchej patelni przez 5 minut. Wrzucamy do miski z
suszonymi owocami.
Masło,
miód,
sól, aromat i
cukier roztapiamy w garnuszku, do momentu całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Przelewamy do naszych uprażonych ziaren, oraz
bakalii i całość dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkiego ze sobą.Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównując powierzchnię ( najlepiej położyć na wierzch folię lub papier do pieczenia i dociskać dłońmi ).I teraz mamy do wyboru dwie opcje:1. odstawić gotową masę do lodówki, najlepiej na noc, by stwardniała, a po tym czasie pokroić na batoniki.2. wsadzić do nagrzanego do 180st. piekarnika, piec przez 20 minut, ostudzić i pokroić na batoniki.U mnie w wersji nr1, czyli bez pieczenia :)
Kategorie: