Wykonanie
Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej
żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają.
Składniki:60 g
masła60g
miodu80 g
brązowego cukru100 g kremu rafaello z cieciorki/masła
orzechowego1 szklanka
płatków owsianych bezglutenowych1,5 szklanki
ryżu preparowanegopół szklanki
wiórków kokosowychpół szklanki
suszonych moreli¼ szklanki
suszonej żurawinySposób przygotowania:W średniej wielkości garnku podgrzać
masło,
miód,
cukier i
masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się
cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.
Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby
płatki i
ryż były dokładnie pokryte masą.Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną
olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Pokroić w podłużne batoniki.