ßßß Cookit - przepis na udka z kurczaka po cygańsku

udka z kurczaka po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Bardzo trafne połączenie smaków, zrobiłam je w wersji pikantno - słodkiej, podałam z ryżem i surówką z pora .
10 pałek z kurczaka
marynata:
1/3 słoiczka powideł śliwkowych
0,5 szklanki ketchupu pikantnego (do całości dopełniamy 1 łyżką koncentratu pomidorowego)
1 duża cebula
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka octu
1 łyżka cukru
6 - 8 sztuk śliwek suszonych
1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam pół na pół z ostrą)
sól
przepis z tej strony z moimi zmianami
Kurczaka oprószamy solą, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, schładzamy.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy podsmażoną, schłodzoną cebulę.
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy go marynatą, wrzucamy również śliwki, poruszamy rękawem tak, by marynata równomiernie pokryła mięso, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie zamykamy rękaw, układamy go w naczyniu żaroodpornym, pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 minutach pieczenia rozcinamy z góry folię, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze 20 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/udka-z-kurczaka-po-cygansku.html