Wykonanie
Bardzo
trafne połączenie smaków, zrobiłam je w wersji pikantno - słodkiej, podałam z
ryżem i surówką z
pora .
10 pałek z
kurczakamarynata:1/3 słoiczka
powideł śliwkowych0,5 szklanki
ketchupu pikantnego (do całości dopełniamy 1 łyżką
koncentratu pomidorowego)1 duża
cebula0,5 szklanki
wody1 łyżeczka
octu1 łyżka
cukru6 - 8 sztuk
śliwek suszonych1 łyżeczka
słodkiej papryki (dałam pół na pół z ostrą)
sólprzepis z tej strony z moimi zmianami
Kurczaka oprószamy
solą, odstawiamy na 60 minut do lodówki.
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, schładzamy.Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy podsmażoną, schłodzoną
cebulę.
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy go marynatą, wrzucamy również
śliwki, poruszamy rękawem tak, by marynata równomiernie pokryła
mięso, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po tym czasie zamykamy rękaw, układamy go w naczyniu żaroodpornym, pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 minutach pieczenia rozcinamy z góry folię, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze 20 minut.