Wykonanie
Potrzebujecie przepisu na dobry, niedzielny obiad? Jeśli tak to polecam Wam pikantne udka w czerwonym sosie. Smak
mięsa doskonale przechodzi wszelkimi
przyprawami i nabiera wspaniałego aromatu. Poziom pikantności można sobie regulować w zależności od własnej wytrzymałości. U mnie jest ona dość duża ale ja lubię wyraziste smaki.
Składniki:10-12 kawałków
kurczaka (najlepiej pałki )pół kostki masła+ kilka łyżek
oleju2 małe
cebuleszklanka
wody4 łyżki
koncentratu pomidorowego3/4 szklanki
ketchupu1 łyżeczka
octu2 łyżeczki
cukrułyżeczka
słodkiej papryki w proszkułyżeczka
pieprzuprzyprawa do kurczakasólUdka obtoczyć w
przyprawie do
kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym
maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć
cebulę, następnie dodać koncentrat,
ketchup,
wodę,
ocet,
cukier oraz
paprykę,
pieprz i
sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z
ryżem.Smacznego:)