Wykonanie
wtorek, 15 Luty 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Ostatnio na wielu blogach pojawił się przepis na pałki z
kurczaka po cygańsku. Szczerze mówiąc troszkę się obawiałam połączenia
ketchupu z powidłami śliwkowymi, ale moje obawy rozwiały się wraz z pierwszym kęsemPodaję trochę zmodyfikowany przepis Edysi -> klik
Składniki:10 pałek z
kurczaka1/3 kostki
masła2
cebule8 suszonych
śliwek1/2 szklanki
keczupu3/4 szklanki
wody1 łyżeczka
octu1/2 szklanki
powideł śliwkowychpapryka w proszku
sólUdka posypać
solą i
papryką w proszku. Obsmażyć na
maśle na złoty kolor.W rondlu na łyżce
masła zeszklić posiekaną
cebulę, dodać
śliwki, koncentrat z
keczupem,
wodę,
ocet i
powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu
mięsa. Dokładnie wymieszać i zagotować.Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.Można podać z
ziemniakami lub
ryżem. Smacznego