Wykonanie
Przepis na udka po cygańsku, który znalazłam u Edysi, okazał się tak fantastyczny jak to zapowiadała. Naprawdę udka przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne, delikatne, kruche i aromatyczne. Jest to przepis na szóstkę z plusem.
Składniki:10 pałek z
kurczaka1/3 kostki
masła2
cebule8 suszonych
śliwek1/2 szklanki łagodnego
keczupu2 łyżki koncentratu3/4 szklanki
wody3 płaskie łyżeczki
cukru1 łyżeczka
octu1/2 szklanki
powideł śliwkowychsłodka papryka w proszku
sólUdka posypać
solą i
papryką w proszku. Obsmażyć na
maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce
masła zeszklić posiekaną
cebulę, dodać
śliwki, koncentrat z
keczupem,
wodę,
cukier,
ocet i
powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu
mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.Smacznego:)