ßßß Cookit - przepis na Udka po cygańsku

Udka po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Przepis na udka po cygańsku, który znalazłam u Edysi, okazał się tak fantastyczny jak to zapowiadała. Naprawdę udka przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne, delikatne, kruche i aromatyczne. Jest to przepis na szóstkę z plusem.
Składniki:
10 pałek z kurczaka
1/3 kostki masła
2 cebule
8 suszonych śliwek
1/2 szklanki łagodnego keczupu
2 łyżki koncentratu
3/4 szklanki wody
3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki powideł śliwkowych
słodka papryka w proszku
sól
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/01/Udka-po-cygansku.html