Wykonanie
Co
będę się tutaj rozpisywać, dobre jak...no wiecie :DDPodałam je z
ryżem na sypko i surówką z
kapusty pekińskiej i
marchewki .
3 średnie
filety z kurczaka (na 6 zawijasków)około 70 gramów
masła0,5 pęczka
pietruszki1 duży ząbek
czosnkusólparę kropel
soku z cytrynydo obtaczania :
jajo,
mąka,
bułka tartaFilety rozciąć wzdłuż, cienko rozbić (przez folię na przykład). Po zewnętrznej stronie (spodniej) posypać
solą i
pieprzem.
Masło utrzeć dokładnie z odrobiną
soli (około 2 szczyptami), przepuszczonym przez praskę
czosnkiem i około 1/3 łyżeczki
soku z cytryny, schłodzić w lodówce przez 15 minut, uformować wałeczek.Filety posypać siekaną
natką pietruszki.Ja składam kotlety tak, czyli
masło na końcu fileta i boki tak, jak do krokietów, ściśle zawijam, obtaczam najpierw w
mące,
potem w
jaju, (boki też), a na końcu w bułeczce tartej, nigdy masełko nie wypływa.
Moja ciotka robi to w inny sposób, o taki :)
Ale mnie bardziej pasuje ten pierwszy.Smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto.