ßßß
3 średnie filety z kurczaka (na 6 zawijasków)około 70 gramów masła0,5 pęczka pietruszki1 duży ząbek czosnkusólparę kropel soku z cytrynydo obtaczania : jajo, mąka, bułka tartaFilety rozciąć wzdłuż, cienko rozbić (przez folię na przykład). Po zewnętrznej stronie (spodniej) posypać solą i pieprzem.Masło utrzeć dokładnie z odrobiną soli (około 2 szczyptami), przepuszczonym przez praskę czosnkiem i około 1/3 łyżeczki soku z cytryny, schłodzić w lodówce przez 15 minut, uformować wałeczek.Filety posypać siekaną natką pietruszki.Ja składam kotlety tak, czyli masło na końcu fileta i boki tak, jak do krokietów, ściśle zawijam, obtaczam najpierw w mące, potem w jaju, (boki też), a na końcu w bułeczce tartej, nigdy masełko nie wypływa.
Moja ciotka robi to w inny sposób, o taki :)
Ale mnie bardziej pasuje ten pierwszy.Smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto.