ßßß Cookit - przepis na de volaille wg Ewy

de volaille wg Ewy

nazwa

Wykonanie

Co będę się tutaj rozpisywać, dobre jak...no wiecie :DD
Podałam je z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki .
3 średnie filety z kurczaka (na 6 zawijasków)
około 70 gramów masła
0,5 pęczka pietruszki
1 duży ząbek czosnku
sól
parę kropel soku z cytryny
do obtaczania : jajo, mąka, bułka tarta
Filety rozciąć wzdłuż, cienko rozbić (przez folię na przykład). Po zewnętrznej stronie (spodniej) posypać solą i pieprzem.
Masło utrzeć dokładnie z odrobiną soli (około 2 szczyptami), przepuszczonym przez praskę czosnkiem i około 1/3 łyżeczki soku z cytryny, schłodzić w lodówce przez 15 minut, uformować wałeczek.
Filety posypać siekaną natką pietruszki.
Ja składam kotlety tak, czyli masło na końcu fileta i boki tak, jak do krokietów, ściśle zawijam, obtaczam najpierw w mące, potem w jaju, (boki też), a na końcu w bułeczce tartej, nigdy masełko nie wypływa.
Moja ciotka robi to w inny sposób, o taki :)
Ale mnie bardziej pasuje ten pierwszy.
Smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/moje-de-volaille.html