Wykonanie
Kotlet de volaille. Jeszcze kilkanaście lat temu na
polskich stołach królowały kotlety mielone i
schabowe. Dziś dołączyły do nich różnego rodzaju kotlety z
piersi z kurczaka – zarówno kotlety wykwintne jak i de volaille .Przepisów i pomysłów na pysznego de volailla jest sporo – jedni przygotowują je z
serem w środku, inni z samym
masłem,
masłem czosnkowym, a jeszcze inni mieszają
masło ze świeżymi
ziołami. Moim ulubionym de volaille z
masłem i
ziołami – ma on bardzo delikatny, ale zarazem przepyszny smak.Potrzebne składniki na 8 kotletów:4 średniej wielkości
piersi z kurczaka (lub 8 pojedynczych1/4 kostki
masła3
jajka4 łyżki
mąkisólbułka tartaolej do smażeniaPrzygotowanie:Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobić tłuczkiem. Wzdłuż każdego fileta zrobić nacięcie, włożyć do niego łyżkę
masła i zacisnąć brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu
mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć
masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłynęło
masło. Mniej doświadczeni mogą zastąpić
masło serem żółtym.Jak udał Ci się Twój kotlet de volaille? Daj znać w komentarzach