Wykonanie
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczakamasło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj
sólpieprzprzyprawa do kurczakajajkomąkabułka tartaPierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotletyŚrodek smarujemy sporą ilością
masła. Ja dałam trochę za mało, więc nawet jeśli ilość, którą nałożycie będzie się Wam wydawać spora, to i tak spokojnie nakładajcie dalej :)
Zwijamy w roladkę, jak na kotlety de volaille
Panierujemy w kolejności:
mąka,
jajko,
bułka tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze
jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w
bułce włożyć jeszcze raz do
jajka i znowu do
bułki - taka panierka lepiej sklei
mięsoNa rozgrzanym
oleju układamy roladki i smażymy je na małym ogniu z
trzech stron, co spowoduje, że powstanie piramidka.
Mięso smażone z czterech stron będzie z wyglądu "zwykłe". Smażone z
trzech - zawsze to coś innego :) Smażymy na złoty kolor
Podałam z
fasolka szparagową...
... i
ziemniakamiSmacznego! :)