Wykonanie
Szybki, niedrogi obiad, posmakuje każdemu, polecam sosik, jest przepyszny i do kopytek pasuje idealnie :)
przepis z blogu "W kuchennym oknie"kopytka:1 kg
ziemniaków400 gram
mąki pszennej1
jajosólsos:100 gram
serka topionego z
ziołami (dałam
ziołowy Hochland)150 gram
twarożku (może być z wiaderka lub
śmietankowy)1/4 - 1/2 szklanki
mlekaszczypta
gałki muszkatałowej3 łyżki posiekanego
koperkupieprz biały lub czarny mielony
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy
jajko,
sól oraz 250 g
mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą
mąkę (pozostawiamy do oprószenia kopytek 30 - 50 g). Ciasto nie powinno być zbyt gęste i nie powinno długo czekać na gotowanie, bo
zrobi się rzadkie.Ciasto dzielimy na 2 wałki o średnicy około 5 cm, spłaszczamy je i ukośnie kroimy jak typowe kopytka.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości
oleju (1 łyżeczka), 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię.
Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy
twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy ¼ szklanki
mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą
gałki muszkatołowej,
pieprzu, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli
wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem
serowym polewamy kopytka, posypujemy
koperkiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym
pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.