ßßß Cookit - przepis na sok z pigwowca

sok z pigwowca

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jako, że nasz pigwowiec postanowił już dojrzeć w większości, zrobiłam nalewkę i sok, kto ma możliwość wejścia w posiadanie tego wspaniałego owocu niech się długo nie namyśla, bo pigwowiec ma bardzo dużo wartości, a w smaku...nie bez kozery nazywany jest "polską cytryną" :)
wypestkowane owoce pigwowca 1 kg
cukier 1,5 kg
dużo cierpliwości przy wypestkowywaniu :)
Owoce myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem.
Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki.
Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku ! :)
Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni. Sok też możemy zapasteryzować w popularnych dżemówkach przez 15 minut i naturalna "cytrynka" do herbatki na zimę gotowa :)), sokiem tez często nasączam blaty biszkoptowe i wgl suche ciasta, także polecam z całego serca, bo to wspaniały smak.
a to zdjęcie sprzed 5 minut :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/sok-z-pigwowca.html