ßßß Cookit - przepis na Pigwowiec w syropie (do herbaty)

Pigwowiec w syropie (do herbaty)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejne owoce pigwowca przygotowałam w syropie, specjalnie do herbaty. Przepis, który znalazłam w wakacyjnym wydaniu "Palce Lizać" jest dość czasochłonny, ale nie wymaga od nas zbyt dużo pracy; oczywiście poza obieraniem i wyjmowaniem pestek. Z pół kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki. Przydadzą się podczas zimnych wieczorów.
Składniki:
1 kg owoców pigwowca
1,5 kg cukru
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zalać wodą tak aby przykrywała owoce. Zagotować. Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1 litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop. Do gotowego syropu włożyć odcedzone owoce pigwowca. Garnek przykryć i odstawić na 2 dni. Po tym czasie zlać syrop do drugiego garnka. Ponownie zagotować. Gorącym syropem znowu zalać owoce. Odstawić tym razem na 3 - 4 dni. Po tym czasie zlać syrop. Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop, aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć czyste słoiki. Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w gorących, wyparzonych słoikach. Zalać wrzącym syropem. Zakręcić czystymi, suchymi nakrętkami. Słoiki odstawić do góry dnem na kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Pigwowiec-w-syropie-do-hertbaty.html