Wykonanie
Poziom trudnościSok z pigwowca jest doskonałym dodatkiem do
herbaty,
wody, kompotów, ale także do słodkich kremów, czy ciast.
Owoce pigwowca są twarde i kwaśne, nie nadają się do spożycia na surowo. Dojrzewają od września do października, mają przyjemny, ale silny zapach i świetnie nadają się na różne
przetwory i
nalewki.
Owoce pigwowca pobudzają trawienie, wpierają przemianę materii oraz wzmacniają wątrobę, zawierają dużo pektyn, które bardzo pozytywnie wpływają na regulację poziomu cholesterolu oraz glukozy we
krwi, są także bogatym źródłem witaminy C, dlatego sok z pigwowca jest bardzo ceniony w okresie jesieni i zimy, gdy częściej narażeni jesteśmy na przeziębienie i grypę. Sok z pigwowca ma delikatny,
miodowy posmak i piękny, złocisty kolor (który wraz z
wiekiem soku przechodzi aż do brązowego).Składniki:½ kg
owoców pigwowca½ kg
cukruSposób przygotowania:
Owoce umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Każdą połówkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Plasterki przełożyć do słoika, przesypując warstwami
cukrem.
Całość odstawić na tydzień, od czasu do czasu potrząsając słoikiem, żeby przyspieszyć rozpuszczanie się
cukru. Po tym czasie przełożyć
owoce wraz z powstałym
sokiem do mniejszych słoiczków. Jeden słoiczek odstawić do lodówki, resztę zapasteryzować przez 5 minut w garnku.
Smacznego!