Wykonanie
Ciacho rzuciło nas na kolana, swoim smakiem, puszystością, łatwością wykonania, kiedy się piekło, w domu panował nieziemski zapach, cudowne !
przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd250 gram
masła250 gram
gorzkiej czekolady 60%180 ml gorącej
wody300 gram
mąki tortowej1,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia60 gram ciemnego
kakao180 gram
cukru4 średnie
jaja120 ml
jogurtu naturalnego (mały kubeczek)2 łyżki
olejupolewa:150 gram
gorzkiej czekolady150 gram
masłaW rondelku roztopić
masło, dodać gorącą
wodę i połamaną na kawałki
czekoladę, podgrzać na malutkim ogniu, jednak nie doprowadzać do wrzenia, wyłączyć gaz i mieszać dopóki
czekolada się nie rozpuści i wszystko nie połączy się na jednolitą masę, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiać z
sodą,
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier, wymieszać.Do
mąki, proszku,
cukru i
sody dodać
jaja,
jogurt,
olej i przestudzona masę
czekoladową, zmiksować na jednolita masę (niezbyt długo).Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, obsypać
kaszą manną lub
bułka tartą (co kto woli), wlać ciasto.Piec na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.Zaraz po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwi i w tej pozycji trzymać ciasto przez 30 minut,
potem wyjmijmy je na blat.Ciasto pęka podczas pieczenia (przynajmniej mnie ;-), raz bardziej raz mniej, jeśli mocno popękało wyrównajmy wierzch nożem.Do rondelka dodajmy
masło i połamaną
czekoladę, podgrzewajmy na maleńkim ogniu do połączenia składników, przestudźmy lekko ( wtedy zgęstnieje) i polewajmy ciasto w dwóch etapach. Najpierw pierwszy raz, poczekajmy z 5 minut, a
potem drugi.
http://www.comfortfood.pl/