ßßß Cookit - przepis na proste ciasto czekoladowe (easy chocolate cake)

proste ciasto czekoladowe (easy chocolate cake)

nazwa

Wykonanie

Ciacho rzuciło nas na kolana, swoim smakiem, puszystością, łatwością wykonania, kiedy się piekło, w domu panował nieziemski zapach, cudowne !
przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd
250 gram masła
250 gram gorzkiej czekolady 60%
180 ml gorącej wody
300 gram mąki tortowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 gram ciemnego kakao
180 gram cukru
4 średnie jaja
120 ml jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
2 łyżki oleju
polewa:
150 gram gorzkiej czekolady
150 gram masła
W rondelku roztopić masło, dodać gorącą wodę i połamaną na kawałki czekoladę, podgrzać na malutkim ogniu, jednak nie doprowadzać do wrzenia, wyłączyć gaz i mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści i wszystko nie połączy się na jednolitą masę, schłodzić do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać.
Do mąki, proszku, cukru i sody dodać jaja, jogurt, olej i przestudzona masę czekoladową, zmiksować na jednolita masę (niezbyt długo).
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną lub bułka tartą (co kto woli), wlać ciasto.
Piec na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.
Zaraz po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwi i w tej pozycji trzymać ciasto przez 30 minut, potem wyjmijmy je na blat.
Ciasto pęka podczas pieczenia (przynajmniej mnie ;-), raz bardziej raz mniej, jeśli mocno popękało wyrównajmy wierzch nożem.
Do rondelka dodajmy masło i połamaną czekoladę, podgrzewajmy na maleńkim ogniu do połączenia składników, przestudźmy lekko ( wtedy zgęstnieje) i polewajmy ciasto w dwóch etapach. Najpierw pierwszy raz, poczekajmy z 5 minut, a potem drugi.
http://www.comfortfood.pl/
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/proste-ciasto-czekoladowe-easy.html