Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam na TEJ stronce i od razu przypadł mi do gustu -
czekolada z
czekoladą, mniam! W pierwszy możliwy weekend je zrobiłam i niestety w ten sam weekend już go nie było. Takie było smaczne. Kompozycja ciemnej bazy z jeszcze ciemniejszą polewą jest idealna.
Składniki: na ciasto:- 1
jajko,- 1 szklanka
cukru,- 1 szklanka
jogurtu naturalnego,- 1,5 szklanki
mąki,- 1/3 szklanki
oleju,- 3 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
cynamonu,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia na polewę:- 6 łyżek
wody,- 125 g
masła,- 6 łyżek
cukru,- 100 g
gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:ciasto:
Jajko z
cukrem miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. W tym czasie do
jogurtu dodajemy
proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Wtedy dodajemy
jogurt do
jajek z
cukrem i mieszamy. Stopniowo dodajemy
mąkę,
olej,
kakao i
cynamon. Mieszamy, aż składniki się połączą.Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
cukrem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.polewa:W garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
wodę,
cukier i połamaną na kawałki
czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia składników.Gorącą polewę wylewamy na ciepłe jeszcze ciasto i wkładamy do lodówki, by masa stężała.